Megszüntetnék a családi gazdaságokat

Nyári diákmunka program 2018

Jönnek a csmv-k, megszüntetnék a családi gazdaságokat


Új működési formát, a családi mezőgazdasági vállalkozást (csmv) vezetnék be idén tavasszal a jelenleg működő családi gazdaságok helyett – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az új vállalkozási forma már jogi személyiség lenne, de megmaradna nettó százmillió forintig az adókedvezménye.


A családi gazdaság most adózási kategória, nincs cégformája, magánszemélyek együttműködéséről szól – emelte ki az elnök. Olyan speciális cégformát szeretnének, amit mezőgazdasági tevékenység folytatására lehet használni. Viszont előírnák a közeli hozzátartozói státuszt a résztvevők között, és szeretnének olyan szigorú szabályokat, hogy ne lehessen a nagyobb cégeket csmv-kre tagolni.

Százmillió forintos nettó árbevételig mentesíteni kívánják a vállalkozásokat a társasági adó megfizetése alól. A százmillió forintos összegbe a kapott támogatás nem számítana bele. Egyébként ezt most is tudja egy olyan családi gazdaság, amely vezetőjének kellően nagyszámú hozzátartozója van – jegyezte meg Győrffy.

Egyéni vállalkozóként is lehetne folytatni mezőgazdasági tevékenységet, s megmaradna az őstermelői kategória is, de azt szeretnék elérni, hogy őstermelő tényleg az legyen, aki a felesleget viszi a piacra.

Győrffy beszélt a lapnak a birtokkoncentrációról, a termelői összefogás fontosságáról, a földforgalmi törvénymódosítás kapcsán pedig arról, hogy nem lesznek fix földárak, de a helyi termelési viszonyok sok mindent befolyásolnak, és az árakat is azokhoz kell viszonyítani.


Forrás: Adózóna.hu


Letölthető dokumentumok

Itt könnyedén letöltheti,
ami szükséges!